Monday, March 8, 2010

Keep your distance....

Søndagen ble sjeldent sjarmerende, både skilpadder og silregn! Kealakekua Bay er et eventyr, der ligger gudenes gangsti ned til den hellige bukta. Til venstre ligger City of Refuge, som sakset ut av en reiselivskatalog, med palmer, hvit sand og stråhytter. Et hellig sted, som de infødte kunne rømme til for å unngå dødstraff hvis de hadde brutt kapu, hellige lover, brukt helt opp til det 19. århundre. Dronning Ka`ahumanu, favorittkona til Kong Kamehameha den første skal ha rømt hit, etter at de kranglet.

Skilpaddene ligger og slapper av like ved, store firbeinte steiner. I går kom jeg passe nær en, akkurat passe i følge loven. Helt til de to store steinene jeg nesten sto på for å se bedre, flyttet seg. Og amerikanerne leker ikke når de lager lover, vet du. Forstyrrer du skilpadder eller kommer for nær eggene deres, kan du risikere opptil 56 år i fengsel og 390.000 dollar i bot. Rart, det er ikke så lenge siden skilpadder, i likhet med oksehaler, hadde en lei tendens til å ende opp inne i suppeposer. Men, men, siden vi allikevel var ulovlig nær, kunne vi like godt forevige skilpaddesynden:

Watch the turtle.He only moves forward by sticking his neck out..........

Femtenåringen fikk med seg et lite skilpaddedrama her en dagen. Et knippe pensjonister lå og vaket i vannkanten, tynget ned av visdom og våtdrakter. Ut av det blå kom et par skilpadder stabbende med stø kurs mot seniorene, som plutselig så seg selv bak lås og slå.... på et helt annet sted enn sykehjemmet. Det ble et nervepirrende oppgjør, der de seige skilpaddene til slutt måtte se seg slått av alder og adrenalin.


Femtenåringen er ellers ikke så ulik ei skilpadde, i den forstand at han alltid har vært tilfreds i sitt eget skall. Bryr seg ikke om hva andre tenker og tror, har det beint fram himakoseligt under huden. Etter timesvis i sjøen i går og ingen dusj, syntes han det var kjipt å gå rett ut og spise kinamat, lagt med i sin egen lake. Så da styrtregnet kom, tok han seg et bad i sølepytten utenfor. - Du kan bli overkjørt! - Slapp av då, saltet klør! Sånn går det når en oppdrar barn på Sagbakken, der du kan ha svigers til kaffe midt i vegen, mellom de to bilene og traktoren til naboen som passerer. Fjortisen er ikke det hakk bedre, en selvlært stein- og pinneingeniør fra de store skoger.
PS: det blir mer skilpadder på frokosttv.....

No comments:

Post a Comment