Saturday, February 27, 2010

TSUNAMIVARSEL PÅ BIG ISLAND...


Klokka 05.58: Vi ble vekket av tsunamialarmen. Den første tanken var; det er ikke første mandag i måneden, dette er ikke en øvelse!! Sekundet etter brøler en mann utenfor vinduet: TSUNAMI!! Like etter er de fleste i bygningen utenfor, og vi blir informert om at flodbølgen treffer ca kl 11. Ingen får forlate campus, vi ligger oppe på en høyde og det er forventet at folk kommer opp til oss. Vegene er stengt. Pulsen er høy...

Kl. 06:02: Er online og ser jordskjelvet i Chile. Fremdeles litt shaky, men geografien detter på plass oppe i hodet. Vi er i Kona, det ligger på vestsiden. Det må treffe på motsatt side først. Bølgene kommer mot Hawaii med en hastighet på 750 km/t, som en jumbojet. Jordskjelvet er 8,8 på Richters skala, på Haiti var det 7! Bølgen treffer Hilo først på østsiden.

Kl 06.10: Skjønner at dette nok kommer til å gå bra...men snart krisemøte på campus, da får vi vite mer om hva som skjer lokalt.

K1. 0630: Bølgen har truffet Fransk Polynesia og Tahiti først, materielle ødeleggelser, ingen skadet.

KL 08.30: Vi er omlag 600 på campus, alle blir bedt om å forbli rolige, fylle vann på flasker og bli på høyden. De fleste er online, sjekker status på bølgen. Alle båtene i havna er dratt til havs, for å unngå skader. Vi trøster oss med at det er dypt rundt Hawaii, bølgene bygger seg mye mer opp i langgrunt hav.

Kl 9: Jeg har kontakt med Marianne Preus Jacobsen på naboøya, hun er student fra Haugalandet. Marianne sitter i tredje etasje og venter på bølgen. Hele Honolulu er som en spøkelsesby.KL. 11: Bølgen kommer snart til Hilo. Sikkerhetsfolkene er på taket og ser etter bølgen. Ute på havet ligger båtene på trygg avstand.

KL 11.30: Vi venter....og hører etterhvert nyheter fra østsiden. Flodbølgen ble ikke 8 feet, som forutsagt... men 2, 8 feet,, cirka en meter. Ingen skadet, men en hval strandet på et skjær. Her er båtene på veg inn mot land igjen. Et gledelig antiklimaks! Men likevel den største tsunamien her på ti år.

Etterhvert får vi høre at på Robinson Crusoe øyene ble fem drept av bølgen og 11 er savnet. Bølgen skal ha vært på 2,3 meter.

I 1960, da det aller kraftigste skjelvet som noen gang er registert i verden rystet Chile, 9,5 på Richters skala, ble 61 mennesker drept her i Hilo. 540 hjem ble ødelagt av bølgen. Men i Chile ble flere tusen drept, det figurerer tall mellom 2231 og oppimot 6000 fra ulike kilder på nettet. Nå er over 300 bekreftet døde i Chile, men tallene kommer til å stige. Tenker på dem nå..


Kl 1430: Faren over, vegene blir åpnet og livet går videre. Det var egentlig en fascinerende opplevelse med tanke på varslingen, den funket! Og siden nettet var oppe ble det en uvirkelig online opplevelse også, sjekke bølgen, oppdatere dere hjemme... Men vi er så privilegerte, det er ennå øyer uti her uten varsling og uten bakketopper. Og en ting er dessverre sikkert, det kommer nok flere jordskjelv og tsunamier.


Vi har blitt varslet om etterskjelv, mulige bølger og tsunamialarm i morgen, så det blir nok ingen strandtur da heller.

No comments:

Post a Comment