Friday, April 23, 2010

Tanntrøbbel andre akt: Svigermors kåpe


- Ka ti får eg glitter på tennene mamma? Jentungen må ha regulering, hun har arvet mammas store tenner i en liten rosenknupp av en munn. Og hun blir jo ikke alene, stadig flere bærer sitt kjettingglis med glede. En tredjedel av alle norske elever smiler nå på skinner! Det er på kanten til å være sjarmerende med stålklosser i rødt, blått og grønt.

Det var andre tider på slutten av 70-tallet. Søstera mi, velsigne henne, trengte noen år på å vokse seg vakker. (Søstera hennes igjen vokser ennå) Alle vi ungene ble tilgodesett med lepper større enn gjennomsnittet, og i hine hårde dager var det ingen som så syn i dem. Tjue år før Restylan og hemorroidekrem gjorde fyldige lepper attråverdige, ble jeg kun forbundet med det unevnelige ordet. Alex Halyes "Roots" ble tv-serie, og Kunta Kinte ble fort til Kunta Karen.

Men tilbake til lillesøster med samme fronten. 13 år gammel kapret hun prestens 18 år gamle sønn, et Guds mirakel syntes den ett år eldre søstera. Talgproduksjonen var på topp hos trettenåringen, som måtte ty til tørrshampo og clearasil i storefri. I tillegg ruvet, rigget og rulte strengen i tanngarden, og selv de velsigna leppene hadde ikke sjangs til å skjule den røslige reguleringen. Den stakkars jenta gikk rundt som en levende forgreining av Bergensbanen, noe som førte til stadige nestenuhell. En søndag gikk det helt galt. Trettenåringen hadde vært på gudstjeneste og skulle gi sin kommende svigermor en forsiktig klem. Svigermor hadde på seg ullkåpe, ser du bildet? Jenta, som ikke kunne annet enn å smile metallisk 24/7, kom seg ikke løs igjen. Klossene i overkjeven hang seg fast i kåpa!

No comments:

Post a Comment