Monday, July 3, 2017

Oddsene for å gå inn i en butikk og komme ut med det du skal Caffe latte med krem og lite slingringsmonn

Hvor stor er sjansen for at du kommer ut av butikken med bare den ene tingen du gikk inn for å kjøpe?

– Fem milliardar te ein, tror maen, som i mange år lot være å bruke handlevogn eller kjøpe pose for å kunne komme seg ut av butikken med maks tre ting. 

Det holder han seg til ennå. Han har aldri sagt noe om pris vel å merke, så da han tok med kånå for å kjøpe is under båtmessa i fjor og kom hjem med en daycruiser og to kroneis var han såre fornøyd. 

– Det gjelle å verra tro mot konseptene, ikkje gå fra di, sa maen, som mener at det er risikabelt å spare til spesielle anledninger siden selve livet er en spesiell anledning.  

Så da vi satte kursen nordover etter å ha kjøpt kaffemaskinen i Gøteborg, hadde han komplettert konseptet sitt med to par sko. Det ene paret var litt i minste laget, men det var sannsynligvis et lurt trekk med tanke på bekymringene som nå burde ha meldt seg hos to tilårskomne togloffere. Den mest effektive  måten å glemme problemene sine på er jo å gå med for små sko. 

Men ennå er lykken bare en kopp unna. Og lykken står oss bi opp til Stockholm, videre gjennom Härjedalen og Jämtland på veg til Nordland. Der kunne turen ha stoppet brått. Av mange åpenbare grunner. Vi tenkte å ta toget til Mosjøen eller til Finland, men det viste seg å være fem dager til det var ledig sete på toget til Mosjøen. Og til Finland? Dit går det ikke tog. Fly? Fullt. Maen tusler bort til tenkeboksen på de nye slippersene. 

Men sola skinner, og kaffen i Jämtland er minst like god som hjemme. Tanken på at ingen har lagt planer for å bli blakke, ese ut av klærne sine eller gjøre feil valg streifer ingen av oss. Du vet, alle de tingene som skjer når du ikke har en plan. Og ikke leser kart eller bestiller plassbilletter. 

– Adle dei tingå e’ selve ferien, sier vismannen på veg ut av tenkeboksen. Med seg har han av alle ting en plan. Følg med i morgen.


Sett med Tors øyne: 

 Hotell med vinger
No comments:

Post a Comment